Verjaardag, voetbal en vaccineren - Reisverslag uit Continental, Verenigde Staten van Gert-Jan Trompert - WaarBenJij.nu Verjaardag, voetbal en vaccineren - Reisverslag uit Continental, Verenigde Staten van Gert-Jan Trompert - WaarBenJij.nu

Verjaardag, voetbal en vaccineren

Door: Gert-Jan

Blijf op de hoogte en volg Gert-Jan

20 Oktober 2008 | Verenigde Staten, Continental

Hallo allemaal,

Ten eerste bedankt voor alle reacties!! Leuk dat iedereen het volgt en er zo enthousiast over is.

Deze week vloog voorbij. Deze week hebben we de veestapel gevaccineerd. De koeien worden twee keer per jaar gevaccineerd voor IBR, BVD en lepto. Voor de gewone mens: een soort griepprik als bij de mens. Dat vaccineren betekent 1200 koeien twee spuiten geven waarvan 1 onder de huid en 1 in de spieren. We hebben met z'n tweeen alle 1200 koeien gedaan. Na 1200 keer prikken was ik het wel aardig zat. Maar dat is nu voor een half jaar weer klaar. We hebben het verdeelt over een aantal dagen, maar met het koeien bekappen, droog zetten, afkalvende koeien en insemineren is het best veel werk.

Maandag was een historische dag. Het was sinds 1928 niet meer zo warm geweest. Ook bleek het dat de economie stabiel bleek te worden en dat de benzine aan de pomp flink goedkoper was geworden. De auto's waarmee ze hier rijden zijn bepaald niet zuinig. De olie-industrie blijkt veel invloed uit te oefenen op de auto-industrie om er voor te zorgen dat auto's niet te zuinig worden. Desondanks gaat t slecht met de auto-industrie omdat veel mensen een auto op krediet kochten. De banken willen nu geen auto's meer financieren. Gevolg is dat een aandeel GMC-chevrolet ( general motors Canade ) gedaald is van 35 dollar naar 6 dollar. De familie hier hebben een tweede auto met een 1.9 liter motor. De dealer vroeg zich af of die motor wel groot genoeg was. Dit verklaart wel de manier zoals de Amerikanen denken.

Vrijdag was ik jarig en dat moest natuurlijk gevierd worden. Ik wou een taart halen bij de bakker maar ik hoorde dat de buurvrouw ook taarten maakte. Ze maakte bruidstaarten en verjaardagstaarten. Ik vond het wel een leuk idee als de buurvrouw dat deed en daarnaast is de bakker ook niet zo dichtbij. Ik belde de buurvrouw op en vertelde dat ik graag een taart wou bestellen omdat ik de volgende dag jarig was. De buurvrouw klonk nog al verbaasd en snapte er eigenlijk niet zoveel van. Het is namelijk het gebruik dat degene die jarig is in Amerika een taart krijgt. Terwijl in Nederland de jarige op taart trakteert. Jose heeft dit de volgende dag maar even uitgelegd aan de buurvrouw. Nadat ik dat wist heb ik het de herdsman ook uitgelegd want die vond het ook nogal vreemd. Bij de buurvrouw kon ik zelf helemaal kiezen wat voor taart het werd. Je kon bij wijze van ook worteltjestaart laten maken. Ik koos voor white, ik denk dat lust iedereen. De buurvrouw had een hele mooie taart gemaakt en hij smaakte goed. Ik heb het personeel en de familie hier getrakteerd. Ook kreeg ik nog een cadeau van de familie hier en had ik een kaartje van Annika vanuit Nederland.

's Avonds was er een afsluiting van het voetbalseizoen van de jongste dochter. Als afsluiting deden ze een potje tegen de ouders. Ik als gezinslid deed ook mee. Na het potje voetbal hadden we pizza-party bij het cafe hier. We zijn hier de hele avond blijven hangen. Ik leerde veel mensen kennen en de grap was dat iedereen al van mij gehoord had. Omdat er hier niet zo veel spannends gebeurt gaat het nieuws dat er een Nederlander verblijft vrij snel. En ze noemden mij dan ook maar Justin's drinkin buddy. Elke keer als je mensen ontmoet dan vragen ze naar je naam, maar Gert-Jan kunnen ze niet uitspreken. Zodoende kreeg ik vrijdag de naam "blurberep". Dat was wel komisch.

Deze week heb ik elke dag bijgehouden hoe het rantsoen gemengd was. Er wordt altijd getracht om de koeien optimaal te voeren waarbij ze voldoende energie en eiwit krijgen en er genoeg structuur is zodat de pens niet van slag raakt. Daar middel van shake outs, zeg maar zeven, van het voer aan het voerhek krijgen we een beeld hoe de koeien gevoerd zijn. Door twee zeven en een bak deel je het voer op in drie delen: de stengel, het groverre en het fijnste. Dit wegen we en dan berekenen we de percentages. Ik heb de informatie in grafieken gezet en dit bespreken we nu met degene die het rantsoen samenstelt.

Zaterdag heb ik eerst nog gewerkt. 's Middags ging ik mee naar een cheerleadingcontest waar beide dochters aan mee deden. Nou ik heb nog nooit zoveel blote benen en buiken bij elkaar gezien, haha. Ik dacht ik ga voor de grap mee, maar ik was diep onder de indruk wat ze deden. Het was heel knap hoe die jongen kinderen tegelijk, op de maat, dansden en elkaar door de lucht slingerden. Het was een wedstrijd tussen verschillende staten en er deden ook teams uit Canada mee. We hadden er een hele dag uit van met goed eten en drinken. Toen we aankwamen moesten we eerst wachten op de rest van 't team. Er stond een tafel tegen de muur met een paar stoelen. Ik ging er achter zitten. Vanaf toen dacht iedereen blijkbaar dat ik in de organisatie zat, en kwamen ze vragen waar ze zijn moesten. Ik heb er een paar maar zo ergens heen gestuurd en toen zijn we snel daar weggegaan. We hebben veel schik gehad.

Zondag had ik een vrije dag en heb ik wat rondgetoerd met de quad. De quad rijd 100 km per uur dus dat was wel mooi werk. 's Avonds heb ik de familie mee uit eten genomen voor mijn verjaardag. In het restaurant besteden ze daar ook aandacht aan en zodoende kreeg ik ballonen en zong het personeel happy birthday for Garth.

Zoals te lezen valt heb ik hier niks te klagen. Ik heb ook nog wat andere foto's geplaatst van het mesten, uitreiking van de prijs en nog meer.

Tot horens!!!!!!

• 21 Oktober 2008 - 11:52

Paps En Mams:

Hallo Gert-Jan,

Toch wel effen leuk om ook een paar foto's van jou zelf te zien, naast alle andere foto's.
    Super dat je verjaardag zo uitgebreid werd gevierd met een prachtige taart en ballonnen.
    We hebben genoten van je verhaal!

Hartelijke groeten uit Averlo

• 21 Oktober 2008 - 16:09

Evert Jan Holland:

Hey Gert Jan

Ook toevallig dat ik je hier tegenkom, dus nu is je droom werkelijkheid geworden.
    veel succes daar, de groeten

• 21 Oktober 2008 - 17:00

Freek:

wat leuk om op deze manier van jou belevenissen op de hoogte te blijven . wat doe jij daar een ervaring op man

• 21 Oktober 2008 - 21:12

Anja:

Hoi Gert-Jan,

Je schrijft wel dat er daar niet zoveel spannends gebeurd, maar er gebeurt heel wat! Zo te lezen maken de mensen het naast het harde werken best gezellig, ook daar maken ze werk van dus.
    Wordt het nog een keer handschoenenweer in Ohio? Hier begint het erop te lijken, ik heb i.i.g. al weer een paar keer geschaatst en vanavond zelfs met de handschoenen aan teruggefietst.

Groetjes uit Schalkhaar.

• 22 Oktober 2008 - 16:59

Gerda:

Leuk hoe je daar je verjaardag hebt gevierd! Je moet nog wel een keer uitleggen wat "blurbereb" betekent...
    Je houdt je volgens mij naast het bepalen van het voederrantsoen voor de koeien ook wel goed bezig met wat voor jou het meest uitgebalanceerde voedselpakket moet zijn! (Maar je wou ook 10 kg aankomen toch?)
    Nog heel veel leerzame en plezierige momenten gewenst!
    Veel groeten uit Colmschate

• 22 Oktober 2008 - 21:04

Annika:

Ik wil eigenlyk ook wel even weten wat dat betekend meneer !

• 23 Oktober 2008 - 01:01

Hee,

Nou dat betekend gewoon dat ze mijn naam niet uit konden spreken. En ja wat dat eten betreft. Het is echt niet voor niks dat die Amerikanen dik worden, lekker vet, maar dat eten smaakt best!

• 23 Oktober 2008 - 06:18

Goodmorning Blurbereb,

Valt dat even mee zeg met dat woord..... Moet voor Annika ook een opluchting zijn!

Pjoeoe!

Groeten uit Colmschate

• 23 Oktober 2008 - 14:46

Patrick Vossebeld:

Hey meneer GJ Trompert,

Mooi dat je daar veel skik hebt en dat je bij een leuke fam zit. Het had mij ook wel wat geleken om daar een tijdje aan het werk te gaan en rond te kijken.. Misschien komt het er ooit nog van.. haha
    Ff een paar vragen: In hoeveel groepen zijn de 1200 koeien verdeeld?
    Welke stieren gebruikt jou boer dan en welk fokprogramma gebruikt hij daar voor?
    Veel werk plezier daaro!

Gegroet Patrick

• 23 Oktober 2008 - 23:00

Gert-Jan :

Hee,

Nou in totaal zijn er 11 groepen. groep 1,7 en 8 zijn hoogproductief. groep 2,3 en 4 zijn laagproductief. Dit zijn groepen van 150 koeien. groep 9 zijn droge koeien. Groep 10 zijn de vaarzen van de jongveeopfokker. Groep 6 zijn de verse koeien tot ongeveer 50 dagen in lactatie. Groep 5 zijn koeien die wat slechter ter been zijn en dus kort bij de melkstal zijn gehuisvest. Groep 11 zijn de behandelde koeien waarvan de melk niet geleverd mag worden. Dan moet je deze kant opkomen, kunnen we de buurt hier onveilig maken.

Groeten Gait

• 23 Oktober 2008 - 23:03

Gert-Jan:

Owja wat betreft de stieren, ze werken met ABS. Ze doen niet via aAa, maar kijken naar de zwaktepunten van de koe. Soort SAP eigenlijk. Gebruikte stieren zijn: Lin, Morrie, Avalanche, Gabe, Mega Man.

Ik moet nu eten. Groeten

• 25 Oktober 2008 - 21:51

Patrick Vossebeld:

Jow,

Bedankt voor de info. Ik dacht al dat ze daar met veel groepen werkten. aAa haalt ook de zwakke punten uit de koe Gait... haha.
    Samen de buurt daar onveilig maken? haha We hebben het er nog over.

Goedgaan!

Mzzls

• 26 Oktober 2008 - 11:05

Reint Enneman:

Hoi Gert Jan,
    Via je moeder hoorde ik van deze site.
    Een mooi bedrijf zeg. Is het zo'n van
    Bakelbedrijf, met weinig eigen grond en een mest/voercontract met een akkerbouwer? Ja, dan kun je je volledig op de koeien richten. Ook sociaal zit het daar wel goed; op tijd een uitje, op tijd een biertje.
    Veel succes en plezier gewenst.
    Groeten Reint Enneman

• 26 Oktober 2008 - 11:25

Fam. Roesink:

Hoi Gert-Jan,

Eindelijk je site gevonden. Ook voor mensen met geen agrarische achtergrond is het leuk je berichten te lezen. Merk je trouwens iets van de verkiezingen?

Heel veel groetjes
    van William, Joke, Marjolien en Robbert.

• 26 Oktober 2008 - 13:42

Erik:

Hee Garth Brooks,

Gaat mooi daar, hier doe ik er een paar weken over om 1200 koeien te melken.

We hebben de laatste snede gras in de kuil en zijn nu aan het aardappels rooien. Het zijn mooie dikke aardappels! Je weet hoe het gezegde is!haha

Mooi werk zo'n quad! Succes!

• 26 Oktober 2008 - 17:03

Trompert(luttelgeest:

Hey Gert-Jan

Wij hebben even moeten zoeken naar de site, maar hebben het gevonden.Vandaar een beetje laat, maar beter laat dan nooit ;-p nog gefeliciteerd met je verjaardag.Fijn te horen dat je het erg naar je zin hebt.Leuk die verhalen uit de VS.
    Veel succes en plezier daar.

Groeten van Adri,Henny, Gerjanne,Marleen en Gerwin

• 27 Oktober 2008 - 12:52

Gerda:

In reactie op Erik zijn berichtje:
    Zou de formule van evenredigheid van dom tot dik in dit geval misschien veranderd zijn in "omgekeerd evenredig"??
    (Wat vindt jij Bert?)

• 30 Oktober 2008 - 06:58

Wilfred Kleinjan:

Gait,

Wel weer leuk om je even te spreken, maar om dan gewoon op te hangen is niet nodig hahaha...
    Maar alles nog goed verder daar? Ik bel nog wel een keertje weer ofzo.

Smalljohn

• 31 Oktober 2008 - 10:17

Erik:

Hee Garth Brooks

Dat je internationaal bent blijkt wel!

Vandaag nog een berichtje dat je in Basel op de autobahn bent geweest!

Foei!

• 31 Oktober 2008 - 15:18

Hee,

Shit, ik dacht dat ik geen boete meer kreeg. Was het een hoog bedrag?? Nou ja wel slim dat ik nu gevlucht ben naar de States.

Groeten

• 02 November 2008 - 19:39

Wietske:

Hee Gait!

Ja je bent me er wel eentje! Weggaan en een mooie boete achterlaten! Maarja, hier ook maar een keer een berichtje van je zusje, want die ontbrak nog! Maar ik volg uiteraard geregeld je verhalen op deze site en heb je al een paar keer aan de telefoon gehad! Ik ben dus genoeg op de hoogte van je belevingen, en het lijkt me allemaal super mooi! Het is wel rustig hier joh.. Ik zet heel af en toe zelf maar een countryplaatje op, want dat mist wel een beetje nu je er niet bent! Nog veel plezier he! En.. we bellen!

De groenten

• 03 November 2008 - 14:58

Hoi Gert-Jan:

Super leuk om je avonturen in Ohio te volgen!! Vind jij ook de mensen zo dik daar? Wij hebben onze ogen uitgekeken!!
    We wensen je een hele fijne en leerzame tijd!!
    hartelijke groeten
    Jan en Gea