Halloween, tour de boer en Lowie
Door: Gert-Jan
Blijf op de hoogte en volg Gert-Jan
11 November 2008 | Verenigde Staten, Continental
Ik heb een tijdje terug ook Halloween gevierd. Dit is een echt Amerikaanse traditie. In het cafe in het dorp was een DJ en er was een contest, wie het best gekleed was. Van sommige was helemaal niet bekend wie het waren. Ze liepen de hele avond rond en bij de prijsuitreiking werd pas bekend wie t waren. Ook de jongste dochter deed aan Halloween. Ze was verkleed als Hillbilly. De kinderen gaan dan langs de deuren voor snoep. Ze noemen dat trick en treat. Ook hier kwamen ze aan de deur, het waren alleen maar twee kinderen, blijkbaar vonden ze het te ver weg.
De verkiezingen zijn voorbij en de uitslag is bekend. Voor veel mensen hier viel dat wel een beetje tegen. Je ziet nu auto’s rijden met Nobama erop. In Ohio heeft Obama gewonnen. Hoe dat gaat is wel apart. Obama kreeg dacht ik 51% van de stemmen. Wanneer je een staat wint krijg je alle stemmen, dus ook die van de tegenstander. Als je kijkt naar Ohio heeft zowat de hele staat voor Mc Cain gestemd, maar de grote steden voor Obama. Qua landoppervlak wint Mc Cain, maar Obama had de grote steden.
Ik heb pas ook de vrouw van Leo, mijn collega, ontmoet. Ik ken haar nu een paar maand korter dan hem zelf. Al woont Leo al tien jaar in Amerika, hij is getrouwd met een vrouw uit zijn geboortedorp in Mexico. Veel Mexicanen worden vandaag de dag nog uitgehuwelijkt. Leo is een echte ouwehoer, ik heb veel lol met hem. Hij zegt altijd dat mijn ouders meer geld op moeten sturen omdat hij elke dag mij moet babysitten. Leo zijn vader is boer in Mexico en de familie komt uit een wat meer ontwikkelde omgeving. Sommige van de jongens die hier werken hadden in Mexico niet eens stromend water. Ze zijn lopend naar de VS gekomen en moesten geregeld schuilen voor de politie. Sommige moesten wel een week lopen om naar hier te komen. Hier verdienen ze goed. Jeroen werkte voordat hij hier ging boeren bij een melkveebedrijf. Hij stond daar in de melkput met een Mexicaan die in Mexico bankier was en tien personen onder zich had. Met koeien melken verdiende hij echter vijf keer zoveel. Ik vind degene die voert altijd t mooiste, hij komt uit een arm gebied in Mexico en rijdt nu op een moderne trekker, met boordcomputer en veel electronica.
Afgelopen week zijn we bij de Heifergrower ( jongveeopfokker ) geweest. Alle vaarskalveren gaan op een leeftijd van drie maand naar de jongveeopfokker en komen terug op een leeftijd van 2 jaar. We gingen daar kijken hoe het met de opfok was. De pinken zagen er goed uit, maar er waren nog wel enige dingen waar we over praten moesten met de opfokker.
Dit weekend moest de zoon voetballen voor een kampioenschap van de staat. Vrijdag zijn we daar heen gegaan en hebben er overnacht. Zaterdag was de wedsrijd. Ze hebben gewonnen en zodoende moesten ze zondag weer voetballen. Jeroen en ik zijn zaterdag terug gegaan omdat we zaterdag nog een en ander moesten doen. ’s Avonds wou je Jeroen uit eten bij de Mexicaan, ik vond dat prima. Dat eten was echter zo heet dat ik helemaal rood aanliep en begon te zweten en te zuchten. Jeroen dacht even dat het niet goed met me ging maar ik heb het overleefd. Zondag mocht ik uitslapen want dit weekend moet ik werken. Jeroen moest insemineren en lijsten maken voor maandag. ’s Middags hadden we niks en hebben we tour de boer gedaan. We zijn bedrijven wezen kijken van andere Nederlanders die hier 1000 tot 3000 koeien melken. Bij het bedrijf met 3000 koeien molken ze rechtstreeks in de vrachtwagen-tank. We hebben een heleboel mooie bedrijven gezien. De omgeving werd wel minder, de dorpen waren rommeliger en er woonden volgens Jeroen veel randdubielen. Al met al was het een mooie dag.
Vanavond had ik ook een mooie ervaring. Ik ben naar de kapper geweest in het dorp. De eigenaar ( Loewie ) woont buiten het dorp maar heeft een kapsalon in het dorp. Hij zit daar altijd want daar heeft hij kabeltelevisie. Als hij een slechte dag heeft zit hij de hele tijd tv te kijken. Loewie is ouder dan 60 jaar. De zoon van de boer vond het geen goed idee dat ik daar heen zou gaan, maar het leek mij wel grappig. De kapsalon is niet groter dan een flinke garage. Er staan twee stoelen om in geknipt te worden. Daarnaast staan er 10 stoelen voor mensen die moeten wachten. Volgens mij heeft er nog nooit iemand hoeven te wachten. Eerst moest ik in de spiegel uitleggen hoe ik het geknipt wou hebben. Vervolgens draaide hij de stoel richting de tv, dus ik had geen idee wat hij aan het doen was. Ik was bang dat het niet goed zou komen, want er was een oorlogsfilm op. Bij elk schot was ik bang dat hij er een hap uit zou knippen. Lowie heeft me helemaal kort geknipt. Voor zes euro en veel plezier was ik kort geknipt.
Ik ga nu zo snel naar bed. Morgen komt de klauwbekapper om zes uur en ik ben verantwoordelijk voor de te bekappen koeien.
Groeten Kale Gait
12 November 2008 - 08:06
Gerda:
Hello bald Garth,
Kun je mooi een gastrol in "the Bald en the Beautyfull" spelen.
En tegen de tijd dat je weer in Averlo terug bent, is je haar weer op lengte, dus niemand merkt er hier iets van.
Maar misschien moet je dan nog een keer weer terug naar Hollywood, omdat ze je dan daar ontdekt hebben......
Je vader zal wel een beetje jaloers worden met dat winterweertje, want met zo'n temperatuur groeit de ijsvloer ook natuurlijk, en dan kunnen de ijzers weer onder geknoopt worden.
Nog volle wille en doot 's nachts maar een mutse op, want anders kriej nog rheumatiek aan de denkspiern.
Groeten uit Colmschate
12 November 2008 - 08:58
Mama:
Hee GJ,
Wel dapper dat je daar naar deze kapper ging, want ik weet hoe zorgvuldig je altijd met je haar omgaat! Maar die ervaring had je natuurlijk niet graag willen missen.
Als je thuis bent zal ik die mop van tante Jet en de oorlogsfilm nog eens vertellen.....vroeger hadden ze ook wel humor!
Hier is het meer nat dan koud en bij ons gaan deze week alle koeien ook naar de kapper.
Groet de familie Van Wezel van ons!
Tot horens!
Papa, mama, Erik en Wietske
12 November 2008 - 18:52
Henk En Margriet:
Hey, we missen die foto van net na de kapper :)
Groeten van Henk&Margriet
Eline, Anne en Tom
12 November 2008 - 19:50
Elke:
Hey GJ,
Hoorde van de week dat je in Amerika zit. Heb wonder boven wonder de naam van je site onthouden, dus nu ook maar ff checke. Ziet er goed uit allemaal. Gebruiken ze daar ook stieren van CR Delta?? ;) We hebben hier nog wel wat stieren in het vat zitten :) Nou ik zal je verhalen nog wel een paar keer vaker lezen. Rustig aan en spreek je nog wel een keer! Groetjes! -
13 November 2008 - 04:44
Wilfred:
Jo,
Weer mooie belevissen. Dat van die kapper ken ik! Binnenkort zitten wij er ook weer. Weer met handen voeten uitleggen wat je wilt..lachen is dat. En dan hopen dat het goed gaat. Die temperaturen daar lijkt me niks. Begin het hier nu al fris te vinden en de airco hoeft ook niet meer 24 uur per dag aan. Als ik er aan toe kom en eraan denk zal ik van't weekend weer is bellen.
Wanneer ga je eigenlijk terug? Wij gaan proberen voor de jaarwisseling terug te zijn, dan kan er tenminste nog ff carbid geschoten worden hahaha
Veel plezier daar,
tot horens -
13 November 2008 - 15:25
Jan En Marietje Huls:
Hallo Gert-Jan
We genieten elke keer van je nieuwe verhalen en je foto,s hopend is het je hier straks allemaal niet te klein.Goed dat je vader aan het verbouwen gaat ik ben wel blij dat we die tempraturen hier nog niet hebben als bij jou zorg maar dat je de muts goed ophoud grapje groetjes uit Wesepe -
13 November 2008 - 20:36
Ardwin:
Hallo Gert-Jan,
Wat een wereldreizigers zijn die Wesepenaren (en omstreken)! De één in China en de ander in de VS. Mooie ervaringen opgedaan als ik dat zo lees. Eén ding is zeker, voor € 6,- kun je het risico bij Loewie wel nemen....en anders een week of wat wachten! Lijkt me trouwens wel lastig namen bedenken voor al die koeien, als je toch Bertha 1 t/m 1200 hebt is er geen onthouden meer aan.
Groet, Ardwin -
18 November 2008 - 09:52
Marloes:
Hey neeffie,
Je verhalen zijn geweldig, echt leuk om te lezen. Cool dat je naast je werk ook zoveel doet.
Hier alles prima, weken vliegen voorbij. Al aardig wat dozen ingepakt en nog 1,5 week werken.
Groeten uit Mokum
Groeten uit Mokum
Marloes -
18 November 2008 - 16:29
Mark En Marlieke:
he leuk hoor halloween klinkt net als carneval hier. maar bij de kapper wel spannend hoor het is wel mooi geworden? haha. hier gaat alles zo zijn gangetje. mark moet vanavond kippen vangen bij hans. heel veel plezier nog groetjes